Please Click Here!!!TQ

Monday, November 29, 2010

Alhamdulillah...Dah Selamat.....

Apa yang dah selamatnya ye???hehe..sebenarnya my PIL
dah selamat pulang daripada mengerjakan haji...diorg sampai hari Rabu(24/11/10)
sepatutnya kol 9.30am sampai..tapi ada problem sket....
dalam kol 12 gak le...baru sampai......alhamdulillah...
ok lah...x sempat nak cerita bebanyak...tengok gambar jelah ye....

nih tengah dok tunggu PIL ...


bulatnya la perut hubby...kui2x

aksi amirah yang tengah bosan...




ni la PIL i ....alhamdulillah..dah selamat sampai...
diorg batuk2x sket...nampak susut sket both of them...

Sunday, November 28, 2010

Dah Dapat Rumah Sewa..Yeay!!!

Yess!!dah dapat rumah untuk disewa....
mesti kawan2x tertanya2x kan ....kenapa nak sewa rumah....
actually...sebelum nih...hanya saya seorg saja yang travel everyday...
pastu crossed the Penang Bridge everyday....ok la...
but,hubby got his new job at Kulim Hi-tech...almost 2 month...
both of us travel..and it cost us almost rm1000+ just for tol+oil..
arghh...byk tuh...rugi arr...time i sorang je dok travel...ok le..
memang x nak pindah pegi mainland...
pasal dah terbiasa dok kat Penang nih...ye la..kat Penang nih...
bebila masa bleh keluar jenjalan kalau bosan dok kat umah...
5min dah sampai queensbay..tempat makan pun byk...
haha...rasa cam mati kutu le plak dok kat Bertam tuh..kui2x(jgn mare ye org Bertam)
last2x...kena pindah gak...for good!!
lagipun kat Penang nih dok kondo..so,safety mmg terjamin sebab ada
security guard..nak duduk landed house nih..tu la
risikonye...at 1st hubby soh cari gated house...
kat Bertam tu rasanya gated house kat bertam perdana je kot...
lgpun kalau nak sewa mesti mahalnye...
erm..tawakal jelah..insyaallah...hubby keje shift...
time shift malam le yang takut sket...
actually,lama gak dok cari rumah sewa nih...
then hubby advertise dlm mudah..terus owner tu call hubby..
then pegi tengok hari sabtu hari tu....sume ok...
yang penting ada kitchen cabinet..tu je...
terus hubby bg duit booking...seb baik le owner pun cam
senang kira je...he allowed us to move in slowly during Dec nanti..
ok le....friday bleh p cuci sket2x and angkat barang masuk sket2x..
main reason x nak pindah pun pasal nak kena
pack barang le...dah le brg punya la byk..nak2x kondo nih
plan nak disewakan..kalau x jenuh gak le...
monthly instalment nak kena bayar...sewa umah pun
nak kena bayar..mak aii....erm...hopefully, everything goes smooth sailing...
erm...Amirah will lose her BFF Yashnia...dah x leh
nak main sama2x....swimming pun x bleh dah...
i pun dah x leh nak sembang2x ngan mak2x arab dah lepas nih..
kalau kat kondo nih..petang2x bawa amirah n zafri main kat bawah..
so, sambil dok tgk diorg main....time tu la bleh menyembang...
sedih gak nak tinggalkan kondo nih...
hehe...emotional le plak......oklah....stop kat
sini dulu....bye..

Friday, November 26, 2010

Jalan2x With Midori@ Kek Lok Si Temple

tak habis lagi cite pasal midori nih..
1st day dia samapi i bawak dia jalan2x kat Fort Cornwallis...
and yang dekat dgn situ la...
malas nak bawak camera....hari tu hubby keje...
so,jalan2x @ Kek Lok Si nih....was the next day...which hubby's off day..
so,banyak le gambar yang diambil....penat gak le
bawak tourist berjalan nih...ye la..kalau kita..
x de nye nak belek lelame....haha...anyway..tempat nih mmg
byk berubah..i rasa kalau bukan pasal kawan hubby i datang
sini...memang x jejak kaki le kat situ....last time sampai Kek lok si
nih masa hubby's friends came from Canada
6 yrs ago...masa kitorg baru start kenal..and that was our 2nd dating kot...
haha....anyway,yang bestnya..his friends Thi and Franscua(x tau spelling betul ke tak)..kui2x..
bleh cakap kat hubby.'hey,u should marry her..she's really nice person..bla3x...'
haha...lawak btul...


rasanya dulu x de kot bende nih...besar bangat!!seb baik hari kitorg
jenjalan...x panas sgt...kalau x ..kesian Amirah la...




x larat nak panjat tangga..byk sgt....

time nih pun dah penat sangat...haha

with Midori...

Tuesday, November 23, 2010

..Aidiladha 2010 With Midori..

erm...lambatnya post pasal raya korban...anyway, sape Midori nih ye???
she's my hubby's friend from Canada....
she came here from Beijing ...she was here since 14th nov 2010....
so,1 day b'4 raya we all balik Perlis...dia pun ikut
sekali..ye la..kang tinggal kat Penang pun...dia x tau nak p mana...
kang jln sorang2x kena tipu plak....
well, pagi raya tu dia nak ikut my mum n hubby pegi sbhyg raya...
so, i pakaikan dia ngan baju kurung moden tuh..haha...
with the tudung sekali la...dah nampak mcm mualaf plak...kui2x..
x sure dia sempat ke tak tgk org sembelih lembu...dia nih best...kalau
bab2x makan..dia memang suka try...i luv
when she gave comment on the food she tried...
bersungguh btul...well...she luv alll the foods she tried...
luckily she came to Penang....the food heaven...haha...
sesape yang dah pernah try makanan kat Penang nih...
bila try kat tpt lain sure x best...haha..jgn mare ye...
anyway,some photos during raya korban ari tu...x byk sgt amik....



Midori wearing baju kurung moden with tudung...

Amirah with her untie Midori...they were really close...
this was Amirah's 2nd meeting with Midori....forgot to mention that
we've been meeting b'4 during hubby's reunion @ Vietnam...


with my mum...see how excited Amirah was...

ni pulak gambar on d way nak ke Padang Besar...x bukak pun kedai
kat situ...erm...ingat tu nak le borong brooch di samping bawa
midori jalan2x ...haha.....


the happy family....ooo...lupa plak...mana Zafri ekk????
dia tido time kitorg keluar...so,kena tinggal le....

Monday, November 22, 2010

sibuk!sibuk!arghhhhhhhhhhhh.....

salam...haha...dah tahu sibuk...tapi nak berblog gak!!!
hurm...anyway, bg i blog nih pun salah satu tempat nak melepas tension....
hari ni nak kena siapkan banyak benda...
sebab???esok nak cuti!!!PIL balik mekah hari Rabu ni...
diorg sampai awal pagi..so, nak kena ada kat KL by esok la...
erm...my BFF's house le jadik mangsa...haha....harap2x hang x le jemu
tengok kami 4 beranak melepak kat umah hang ye yat!!!kui2x...
hari khamis pulak ada kenduri kesyukuran diorg buat...
so..oklah...nak sambung buat keje lak...:)

Sunday, November 21, 2010

pesanan buat suami....by Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah

nak share some with u alls...baca dan hayatilah tips2x di bawah demi keharmonian rumahtangga yang dibina...

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

untuk tips yang last nih...menjadi kanser kepada isteri...seorang pengamal perubatan tradisional pernah memberitahu saya...perempuan perlu meluahkan apa yang tersirat didalam hati....jangan menyimpannya di dalam hati...kerana..lama kelamaan ..ia akan menjadi kanser....wallahuallam....

Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan

Saturday, November 20, 2010

At LaSt!!!YeAY!!!NiCE FoNt In My BlOg....

salam...hehehe....ntah apa2 je tajuk n3 this time...
well..at last...setelah berusaha bersungguh2x...
berjaya gak dapatkan nice font dalam blog i.....
bila dah dapat.....baru realized...step x susah sgt pun...
just a bit tricky bg org yang x pandai cam saya ni...
well....sesape nak try bleh pegi this website....
kevinandamanda
they really have a wide range of font..
really cute sbb cam handwriting.....i stuck pasal
terskip 1 step...x habiskan step dalam sIFR Generator ni....
punya la dok pening..mana la file swf nih...
rerupanya bila dok godek2x....terjumpa this blog
yang buat tutorial tukar font kevinandamanda nih...
baru tahu...i terskip 1 step....so,thanks ye dik....
kesimpulannya...x ler susah sangat nak tukar...kui2x..
bongkak gile kan???haha...sesape tak paham bleh tanya
i le..or refer to the blog i mentioned here....
erm...thinking of changing my post font too...
tapi..takut kang nampak serabut plak..
tengok la nanti...or...bleh je nak try skrg coz' si kecik dok tidoq...



Friday, November 19, 2010

My 1sT GrAnDsOn.....

salam pagi Jumaat ye.....as i promised in my previous n3...
u can refer it here
i'll put some photos of my 1st grandson....
hehe...muda2x dah jadi nenek....my kids plak...
dah jadi untie n uncle...kui2x...
so, here i prensented my 1st grandson....Adam Rifqi....
maaf ye sebab lambat announce...anyway, Adam ni anak kepada
my niece..Nur Jannah.....anak sulung my 1st sis..haha...
jangan fenin ye....
tengok la baby skrg nih...kecik2x dah pandai tengok camera....


Adam tengah lapar skrg nih...tengok la..dok menyondol nenen...haha...






Monday, November 15, 2010

AmIrAh's KiNdErGaRtEn EvEnT 2010 @ PGR

Salam...this event was held on 14 Nov 2010 @ PGR.....
awal2x pagi jenuh la nak kejutkan si Amirah ni....
dah tu nak kena make-up kan siap2x plak tuh...
ermmm...anyway, manage to arrived there @ 8.15am..
so,oklah..then we all pegi breakfast dulu .....siap breakfast around 8.40am..
terus pegi PGR....@ 9++ baru diorg start ....



erm....Zafri sekejap je dah kebosanan.....
mula la nak menghisap jari ....pastu nak merangkak la...


so, this is their costume...i'm not sure what was that...
haha..lawak btul..seksi semacam aje....diorg ada
dance show...mcm2x lagu diorg menari...
i think it was a really big effort from the teacher....
to teach them dancing...

few photos of our family....

amirah with her friends.....sweet girl

they have few dance show...and one of them was hindustan dance...
from 6yrs student.....really fascinated with their talent....
the custome was really nice...cute sangat....on that day,
baru tahu yang teacher Kavita luvs her very much...she even said that Amirah was her anak kesayangan...wow!!anyway, after a few hous Zafri falls asleep....
dah tak tahan sangat mata dia...

this was the best part....her teacher called her ..beratur kat tepi
stage with one of the 3yrs student....
i don't have any ideas what kind of trophy
she will get....then..the teacher made an intro speech...
about how clever they were...and how talented
they were...the..she announced her name with
BEST FUTURE STUDENT 2010
I was ....surprised!!!well...anyway...congrats to Amirah...
for that trophy.....i'm really proud of you....

the event finished @ 12++....so, lunch..
then we headed to Taman Sejati Indah to visit my
grandson....haha....dah ada cucu beb!!i dah jadi nenek...
both my kids dah jadi uncle n untie...
i'll put some photos of my grandson in my next n3 ye....

Sunday, November 14, 2010

Mengapa Khizir Tak Boleh Dimakan??

some info to be share......

Kenapa khinzir tak boleh dimakan (English dan diterjemahkan)

You want to know?? Good scientific explanation( Adakah anda ingin tahu. Satu penjelasan saintifik yang bagus)

Bob: Tell me why is it that a Muslim is very particular about the words Halaal and Haraam; what do they mean? (terangkan kepada saya kenapa orang Islam ni sangat mementingkan dan begitu teliti dengan istilah 'Halal dan juga Haram'; apa sebenarnya maksud perkataan-pekataan tersebut)

Yunus: That which is permissible is termed Halaal and that which is not permissible is termed Haraam and it is the Quran which draws the distinction between the two.

(Halal bermaksud perkara yang dibenarkan dalam Islam manakala haram pula bermaksud perkara yang tidak dibenarkan dalam Islam dan al Quranlah yang telah menggariskan perbezaan diantara keduanya.)

Bob: Can you give me an example?(Boleh awak beri saya contoh?)

Yunus: Yes, Islam has prohibited blood of any type. You will agree that a chemical analysis of blood shows that it contains an abundance of uric acid, a chemical substance which can be injurious to human health.

(Ya. Islam telah melarang memakan apa jua jenis darah kecuali darah ikan dan belalang kalau tak silap saya). Kamu tentu akan setuju bahawa satu analisis kimia terhadap darah menunjukkan ia mengandungi banyak asid urik,iaitu satu bahan kimia yang merbahaya padakesihatan manusia.)

Bob: You're right about the toxic nature of uric acid, in the human being it is excreted as a waste product and in fact we are told that 98% of the body's uric acid is extracted from the blood by the kidneys and removed through urination.

(Kamu benar berkaitan dengan toksid semulajadi yang terkandung dalam asid urik ini.Di dalam badan manusia, ia digolongkan sebagai bahan kumuh/buangan , malahan kami diberitahu bahawa 98% dari asid urik ini diekstrak/ditapis daripada darah oleh buah pinggang dan dibuang melalui sistem perkumuhan)

Yunus: Now I think that you'll appreciate the special prescribed method of animal slaughter in Islam.

(Sekarang saya rasa kamu akan dapat merasai betapa beruntungnya satu cara istimewa dalam Islam berkenaan penyembelihan binatang.)

Bob: What do you mean?(Apa maksud kamu)

Yunus: You see, the wielder of the knife, whilst taking the name of the 'Almighty', makes an incision through the jugular veins, leaving all other veins and organs intact. (maksudnya, ketajaman pisau, menyembelih dengan menggunakan nama Allah yang Maha Besar, menyembelih pada urat leher, ini semua akan menyebabkan organ-organ penting lain pada haiwan tidak rosak)

Bob: I see, this causes the death of the animal by total loss of blood from the body, rather than an injury to any vital organ.

(jadi kematian pada haiwan adalah melalui cara hilangnya darah secara keseluruhan daripada tubuh haiwan tersebut dan bukannya dengan mencederakan pada organ-organ penting yang lain)

Yunus: Yes, were the organs, example the heart, the liver, or the brain crippled or damaged, the animal could die immediately and its blood would congeal in its veins and would eventually permeate the flesh. This implies that the animal flesh would be permeated and contaminated with uric acid and therefore very poisonous; only today did our dieticians realize such a thing.

(ya, sebagai contoh, sekiranya organ jantung, hati, atau otak retak atau rosak, binatang itu akan mati dengan cepat dan darahnya akan menjadi kental dalam salur darah dan ini secara perlahan lahan akan menyebabkan ia meresap ke dalam daging. Ini akan menyebabkan daging diresapi dan tercemar dengan asid urik menyebabkan ia menjadi amat beracun dan baru sekarang pakar-pakar diet menyedari akan hal ini.)

Bob: Again, while on the topic of food; Why do Muslims condemn the eating of pork or ham or any foods related to pigs or swine.

(Bercakap mengenai makanan ni,kenapa orang Islam menolak untuk memakan daging khinzir atau sebarang makanan yang berkaitan dengannya)

Yunus: Actually, apart from the Quran prohibiting the consumption of pork,bacon (pig flesh); in fact the Bible too in Leviticus chapter 11,verse 8, regarding swine it says, "of their flesh (of the swine, another name for pig) shall you not eat, and of their carcass you shall not touch;they are unclean to you. Further, did you know that a pig cannot be slaughtered at the neck for it does not have a neck; that is according to its natural anatomy.A Muslim reasons that if the pig was to be slaughtered and fit for human consumption the Creator would have provided it with a neck. Nonetheless, all that aside, I am sure you are well informed about the harmful effects of the consumption of pork, in any form, be it pork chops,ham, bacon.

(sebenarnya , ada bahagian daripada Al-Quran melarang penggunaan daging khinzir ini. Malah dalam Bible sendiri dalam Leviticus, chapter 11,verse 8, berkaitan dengan daging khinzir ini, kata Bible "Pada daging khinzir itu, janganlah kamu makan, dan bangkainya jangan lah kamui sentuh , ia adalah tidak bersih untuk kamu. Tahukah juga kamu bahawa seekor khinzir tidak boleh disembelih pada lehernya kerana ia sendiri sebenarnya tidak mempunyai leher jika kita nak tengok dari anatomi semulajadinya. Bagi orang Muslim sekiranya khinzir itu boleh disembelih dan sesuai untuk keperluan manusia, maka Tuhan tentunya akan menjadikan khinzir itu mempunyai leher. Apapun, tanpa melihat pada semua itu, saya yakin bahawa kamu tentu tahu betapa daging khinzir ini, walau dalam apa jua bentuk pun akan memberikan kesan yang merbahaya.)

Bob: The medical science finds that there is a risk for various diseases the pig is found to be a host for many parasites and potential diseases.

(Sains perubatan mendapati bahawa khinzir ini merupakan hos/perumah bagi pelbagai jenis parasit dan berisiko kepada terhadap pelbagai jenis penyakit)

Yunus: Yes, even apart from that, as we talked about uric acid content in the blood, it is important to note that the pig's biochemistry excretes only 2% of its total uric acid content, the remaining 98% remains as an integral part of the body.

(Ya, malah selain daripada itu sebagaimana kita berbincang mengenai kandungan asid urik dalam darah tadi, didapati khinzir hanya membuang 2% daripada kandungan asid uriknyasebagai bahan kumuhan dan baki 98% lagi akan kekal sebagai sebahagian dari tubuhnya.)

Wallahu a'lam

"Pada hari itu manusia keluar dari kuburnya dalam keadaan bermacam-macam, supaya diperlihatkan kepada mereka (balasan) pekerjaan mereka. Barangsiapa mengerjakan kebaikan sebesar zarah pun, nescaya dia akan melihat balasan)nya pula. Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan seberat zarah pun, nescaya dia akan melihat balasannya pula." (al Zalzalah:6-8)

erm...selain daripada apa yang diterangkan di atas....dalam daging(kalau x salah) ada sejenis cacing pita yang mencengkam pada daging pork...walaupun daging tersebut direbus pada suhu yang melebihi 100 darjah celcious....cacing tersebut tidak akan mati....ermm...lagipun binatang ni kan kotor...eiii..memang geli kalau tgk....mmg byk le benda yang x eloknya dengan binatang nih...that's the reason why Allah forbid us......so, hope info di atas memberi sedikit ilmu kepada kawan -kawan....

Thursday, November 11, 2010

"SHOW YOUR TEETH BABY!" CONTEST 2010



salam..saje je nak try luck...dah lama x joint contest yang melibatkan baby nih....anyway,sape nak joint contest nih bleh klik link nih ok.....
http://harlindahalim.blogspot.com/2010/11/show-your-teeth-baby-contest-2010.html

so,kat bawah ni gambar yang dipertaruhkan....


Nama penuh bayi/kanak-kanak : Umar Zafri Ahmad Helmi
DOB : 5 Oct 2009 Umur : 1thn 1bln
-Hobby : main lego dan memanjat
Berapa batang gigi : 7 batang (3 bwh n 4 atas)

Tarikh tutup pertandingan ialah pada : 3 Disember 2010, Jumaat,12.00 tengah malam.

AkTiViTi HaRi RaBu @10/11/10

Salam...erm...hari nih baru nak post pasal smlmnye aktiviti...asal reason amik leave pasal nak kena balik Perlis sbb nak kena attend pasal pembahagian harta pusaka...tapi disebabkan adik kat Johor demam denggi...then..banjir lagi....kitorg postponed buat next year....so..kebetulan hubby lak 2 hari sblm tuh offday..and mlm hari tuh baru masuk night shift...so,plan pegi tgk cinema..tapi x tau plak ade cite apa skang nih...so,dah sampai Queensbay...terus pegi GSC...sbb time sampai pun dah kol 12t/hari...erm..pikir punya pikit...last2x decided nak tgk YOU AGAIN....show kol 12.30..so,bawak nurul main2x jab......


gambar x clear sangat..amik pakai hp je...Nurul Amirah ni kalau
dah jumpa mainan nih....siap le...dah le kena letak duit..haha..


jenuh la umi ngan abah dia dok tunggu Amirah main
sampai puas...



ni le movie yang kitorg tgk....x ramai pun ...anyway,cite die mmg lawak giller!!
pecah perut dok gelak...kalau Jamie Lee Curtis ni berlakon...mmg best arrr....

habis movie dalam kol 2.30...ajak hubby g makan kat KAPITAN...haha..
teringin nak makan nasi beriani ayam diorg..SEDAP!!!
pastu..dah habis mkn kat kapitan...hubby lak ajak g makan ABC n MEE SOTONG dekat
astaka sebelah Fort Cornwallis....
famous tau mee sotong kat sini...rasanya pernah masuk paper...

ni hah..signboard dia...yummy...gambar len x dan amik...
sampai je ..terus hentam..haha..mcm lapar sgt...padahal baru lepas mkn beriani...kui3x...
anyway...memang best le makanan kat situ...tapi sesape yang tak tahan pedas
rasanya x leh kot...sbb pedas gile!!!tapi sedap....

Wednesday, November 10, 2010

Abbott Recalls Some Similac Formulas

some info to share with all malaysians mom......walaupun produk yang ditarik balik adalah luar dari Malaysia..but, i think Malaysian mum should be more alert on this matter....it said that almost 5 million containers tercemar dengan kepingan serangga dan larva... erm...how does it been contaminated with such thing huh???dah ler formula milk nih dari multinational company...ABBOTT..anyway, so far FDA belum ada terima any consumer report on illness yang berkaitan dengan produk yang ditarik balik tuh....oklah...hope all mommies can read the info here.....



The health care company Abbott says about 5 million containers of its Similac-brand powdered infant formulas—which includes Isomil and Go & Grow—are being recalled because of possible contamination with insect pieces or larvae.

The voluntary recall affects milk- and soy-based formulas distributed in the United States, Puerto Rico, Guam, and some Caribbean nations. At least 12 of the recalled products were provided to families through the federal government’s Women, Infants, and Children (WIC) health and nutrition program.

The Food and Drug Administration (FDA) is reassuring caregivers and families whose babies may have consumed recalled products that drinking the formula will not cause long-term health problems.

"FDA understands that this kind of contamination is a great concern to parents and caregivers," says FDA Commissioner Margaret A. Hamburg, M.D., "especially in a product they rely on to nourish their infants. To date, FDA has not received any consumer reports of illness associated with the recalled formula."

Insect pieces in the formula could irritate the gastrointestinal tract, causing babies to have an upset stomach or refuse food, FDA experts say. Parents should consult a doctor if symptoms persist for more than a few days.

FDA is encouraging consumers to check lot numbers on the bottom of formula containers against those being recalled. Anyone who has a recalled container should stop using it immediately and return it to the manufacturer for a full refund.

3 Ways to Tell If Your Formula Has Been Recalled

If you think you may have one of the recalled formulas, you can:

  1. use FDA’s searchable database4 to find the lot numbers of affected products.
  2. visit the manufacturer’s website5 and type in the lot number to see if it is being recalled, or
  3. call Abbott at (800) 986-8850, 24 hours a day, 7 days a week

Abbott says its liquid formulas are not affected by the recall. Additional information is available at www.abbott.com6.

The possibility of contamination was discovered during an internal quality review conducted earlier this month at Abbott’s Sturgis, Mich., plant. The review found that some Similac powdered formulas could contain pieces of a common type of warehouse beetle, the company said in a statement.

If you believe your baby might have become ill from drinking the recalled formula, report the problem to FDA's MedWatch Safety Information and Adverse Event Reporting Program:

  • Complete and submit the report Online7
  • Download form or call 1-800-332-1088 to request a reporting form, then complete and return to the address on the pre-addressed form, or submit by fax to 1-800-FDA-0178

Consumers may also call the FDA consumer complaint coordinator8 in their area.

This article appears on FDA's Consumer Updates page9, which features the latest on all FDA-regulated products.

Posted: September 23, 2010

PhAmAcY OnCoLoGy MeEtInG@LaNgKaWi

DAY 3
lupe plak nak post pasal day 3 @ Langkawi hari tu..
hehe...maaf ye kengkawan...
anyway, on the 3rd day...most delegate awal2x lagi dah check out sbb flight
awal...so, mcm we all nih...bleh le lagi dok bersenang lenang kat dlm bilik...
tapi still kena bangun awal gak le nak breakfast..
both Amirah n Zafri was still in their pijamas...
mandi pun blom la...kui3x...
so dah kenyang makan....
it's time for jenjalan kat erea resort nih..memang luas gile la...
cantik sangat The Westin nih...seb baik le bawak family...
memandangkan view kat sini teramat le cantik...
so, rugi le plak kalau x de photoshoot session kan??
plus..ade gadget baru yang best plak tu...haha.....
anyway, enjoy the photos....:)

kat sini view memang cantik sangat...

ingat nak je jalan pegi jeti tuh...tapi jauh sgt le pulak...

erm...si Zafri ni dah jadi habit plak dok hisap

2 jari die..dah le jari tangan kiri plak tuh..aduih la...

actually, ada cafe kat sini...pastu pool pun ada dalam 3-4 kot kalau x salah...

cantik sangat!!!

berjalan2x dengan zafri...Amirah dah lari p mana ntah...



si kecik sorang ni memang pantang nampak camera...

nak posing je keje dia....

Zafri yang x nak berjalan....


my precious....

so, selepas sesi bergambar...dalam kol 11 lebih kot..

check out...then sambung shopping coklat yang

x sempat nak beli semlm...haha...feri kol 12.30...

orang punya la ramai...plus hujan plak tuh..seb baik sume ok je....

Tuesday, November 9, 2010

FREE SEAT AIRASIA...IS BACK!!!!!



Cepat!!!sape yang plan nak jalan2x thn depan.....AirAsia ade buat free seat lagi!!!erm...dok plan ngan BFF nak gi Vietnam..tapi tak tau le lagi..sbb actually dah book pun pegi Bandung thn depan bulan March..kang x sempat nak kumpul duit lak..sbb tujuannye adalah ...haha...ini bising incik hubby kalau tahu nih...kui2x...ape lagik!!!BERSHOPPING le....dah le gi Bandung pun shopping...
nak g Vietnam nak shopping...haha...sempat ke nak simpan duit???baru dok
try nak book....busy le pulak...smlm lupe la nak
try book...dapat alert sms smlm..sepatutnya tengah mlm tu
dah bleh try...ni mesti ramai sangat nak book..
sampai jam website die...



Sunday, November 7, 2010

SENARAI RESTORAN TERKENAL YG DISAHKAN HALAL & dITARIK BALIK SIJIL HALAL OLEH JAKIM

Just nak share some info with kawan2x...harap iannya dapat menjadi rujukan kepada semua yang concern pasal status halal sesebuah restaurant or produk makanan.....

Tolong sebar luaskan kepada rakan-rakan Muslim yang lain sebab ini urusan agama kita. Berikut adalah beberapa maklum balas dari JAKIM tentang status halal-haram restoran dan makanan :-

1. Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM :

  • 1) McDonald
  • 2) A&W
  • 3) Secret Recipe

Restoran berikut telah ditarik sijil pengesahan halal JAKIM kerana gagal mematuhi syarat dan piawaian halal :

  • 1) Victoria Station
  • 2) Kam Lun Ta
  • 3) Lotus Family Restoran
Victoria station memang drpd dulu lagi dah tahu .....status halal meragukan...dulu tempat kerja lama just opposite the VS..kalau tgk kitchen staff diorg mmg tak lalu nak makan la...kotor giler!!!diorg selalu gak dtg beli ubat kat kedai farmasi dulu...haha...

Restoran berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM :

  • 1) San Francisco Steakhouse
  • 2) Chicken Rice Shop
  • 3) Kiwi Express

Bagi minuman ringan keluaran syarikat F&N seperti Coke dan 100 plus telah mendapat pengesahan halal JAKIM .

Bagi kuih bulan dan kuih bakul yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM adalah halal sebagai contoh yang dikeluarkan oleh syarikat KG Pastry atau Noraini’s Cookies dan lain-lain yang ada menggunakan logo halal JAKIM kecuali kuih bulan dari Kam Lun Tai kerana telah ditarik balik pengesahan halalnya disebabkan berlaku perlanggaran syarat dan peraturan halal yang ditetapkan.

2. Ayam segar yang dibungkuskan atas nama Farmbest adalah dikeluarkan oleh Syarikat Sin Mah Sdn Bhd, syarikat ini telah mendapat pengesahan halal JAKIM .

3. Tentang mewarnakan rambut dari segi hukum syarak terbagi kepada : i. Harus mewarnakan rambut dengan warna selain hitam. Warna hitam hanya harus bagi yang berpenyakit sahaja. ii. Makruh mewarnakan rambut bagi orang muda. iii. Haram mewarnakan rambut bagi orang yang terlalu tua. iv. Haram mewarnakan rambut tanpa tujuan. v. Harus mewarnakan rambut dengan izin suami. Dari segi bahan pewarna rambut yang ada di pasaran terbahagi kepada 2 jenis, yang mana kedua-duanya adalah halal dari segi bahan kandungan. Yang menjadi persolan adakah pewarna tersebut telap air atau tidak ? Pewarna rambut yang di pasaran biasanya akan tertulis pada kotak PERMANENT DYE atau SEMI PERMANENT DYE . Mengikut kajian jenis yang Semi-Permanent Dye adalah jenis yang tidak telap air dan ianya tidak boleh dipakai oleh orang Islam. Begitu juga sebaliknya. JAKIM sendiri tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk produk pewarna rambut kerana ia dikilangkan di luar negara. Untuk pengetahuan, JAKIM hanya akan keluarkan sijil halal untuk produk yang diproses di Malaysia sahaja .

4. Sehingga kini pengeluar makanan supplement dan produk makanan kesihatan yang telah berdaftar dengan JAKIM adalah syarikat Upha. Kebanyakan makanan supplement dari syarikat Upha telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan soft gel untuk kapsul yang digunakan adalah halal, bagi produk jenama Blackmores, Solaray, Seven Seas, 21 Century tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, kerana itu tidak dapat dipastikan kapsul yang digunakan itu walau pun didakwa bersumberkan lembu tetapi tidak diketahui sama ada lembu itu disembelih atau tidak. Produk yang tidak mendapat pengesahan halal ini adalah kerana itu adalah produk import, maka pengedar dan pengeluar bertanggungjawab mendapatkan pengesahan halal dari badan Islam di negara asal produk tersebut diimport.

5. Restoran Dome dan seluruh rangkaiannya tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, maka kerana itu tidak dapat dipastikan status kehalalan makanan dan minuman yang disediakan di restoran ini.

6. Soalan: Saya ingin tahu samada semua stall di food court Suria KLCC halal kerana tiadapapan tanda yang membezakan gerai yang halal dengan yang tidak halal. Saya juga ingin tahu samada semua restoran di Suria KLCC menghidangkan makanan yang halal (walaupun ada yang menjual arak ): Madam Kwan’s, Spring Garden, Rain Nudle House, Bukhara, Chillis, California PIzza, Kelantan Delights, Chakri’s Palace, Rotiboy Bakeshoppe, Auntie Anne’s Pretzels, Cinnabon, Al-Marjan , Bong Sen (Vietnamese) , Chinoz On the Park, Dome CafĂ©, Genki Sushi, Gloria Jean’s Coffees, House of Sudanese Food, San Francisco Steak House/Santini. Jawapan: Gerai-gerai makan di Medan Selera di KLCC tidak ada yang mendapat pengesahan halal JAKIM termasuklah juga semua restoran yang disenaraikan itu.

7. Baker’s Cottage telah mendapat pengesahan halal dari JAIS ( JabatanAgama Islam Selangor ), La Boheme tidak dapat dipastikan status halal kerana tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM. King’s Confectionery telah mendapat pengesahan halal JAKIM , Status makanan yang disediakan di Giant dan Tesco ada sebahagiannya yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM , manakala Jusco hendaklah merujuk kepada logo halal yang digunakan pada pembungkusan produk kerana Jusco tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM secara khusus.

8. Kedai Bread Talk & Bread Story tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM .

9. Sehingga kini JAKIM tidak pernah memberi pengesahan halal ke atas Restoran Burger King , maka dengan itu tidak dapat dipastikan status kehalalan produk yang dijual.

10. Pernyataan mencampurkan minyak **** untuk pembuatan sausage ayam, fish ball dan lain-lain adalah tidak benar bagi produk terbabit yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM. Bagi produk Ramli Burger dan Ayamas , memang telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan kedua-dua syarikat ini sentiasa mematuhi peraturan halal JAKIM.

11. Coffee Bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan semua bahan yang digunakan adalah halal tetapi Starbuck memang tidak pernah memohon pengesahan halal JAKIM , maka tidak dapat dipastikan kehalalan bahan atau produk di tempat tersebut.

sebar sebar kn...makanan yg kita mkn akan menjadi drh daging kita..mencari yang halal itu adalah fardu...



Saturday, November 6, 2010

Suami Isteri Kerja : Suatu Pandangan

soalannya yang dikemukakan panjang sket...so, dipendekkan....soalan yang ditanya ialah pendapat UZAR tentang lelaki yang meletakkan syarat agar si isteri bekerja walhal si isteri sepatutnya mendidik anak2x di rumah.so, kat bawah ini adalah pendapat daripada UZAR mengenai seoalan tersebut:

Jika isteri bekerja dengan tujuan membantu ekonomi keluarga dan pada masa yang sama, suami juga bekerja, sudah tentu ia adalah harus selagi menjaga tatasusila Islam semasa di tempat kerja dan juga mampu melaksanakan kewajibannya sebagai ibu dan isteri.

Jika terdapat mana-mana bakal suami membuat syarat demikian, bagi saya ia masih boleh diterima jika : -

a) kedua-dua mereka mempunyai 'planning' sebaiknya maksud saya ia adalah bagi tempoh beberapa tahun awal selepas kahwin disebabkan kos hidup yang tinggi bagi pasangan berkahwin, dan pasangan masih muda.

b) bertujuan membantu suami atau keluarga di kampung yang benar-benar terdesak.

c) berbentuk 'temporary' sementara tiada anak sebagai persiapan ekonomi untuk beranak pinak dalam keadaan yang lebih selesa.

d) memberikan isteri pengalaman kerja di peringkat awal agar jika sesuatu berlaku kepada suami, isteri sudah berpengalaman, boleh dan mampu berdikari dengan lebih berkesan.

e) menamatkan perjanjian kerja dengan majikan atau kerajaan akibat perjanjian biasiswa dahulu.

Adapun, menjadikannya syarat seperti 'syarat yang paling utama' serta mengharapkan isteri untuk terus membantu selama-lamanya, bagi saya secara peribadi ia sedikit sebanyak mendedahkan kelemahan sang suami. Saya yakin mesti ramai suami dan sebahagian isteri yang tidak berpuas hati dengan kenyataan seperti ini, terpulang.

Cuma fikir semula sebelum bantah secara total. Bagi saya apapun hakikat dan realiti di hadapan anda, menyuruh atau mengharap isteri bekerja dan pada masa yang sama mengharap isteri :

  • 01) didik anak dengan hebat dan berkesan
  • 02) layan suami dengan baik,
  • 03) senyum melebar setiap kali bertemu suami yang 'penat' bila balik,
  • 04) tempat suami mengadu masalah dan dapatkan sokongan,
  • 05) memberikan buah fikiran yang baik kepada suami yang buntu di tempat kerja
  • 06) untuk in-charge untuk menjaga berak kencing anak,
  • 07) basuh baju, pastikan baju bersih tersedia,
  • 08) gosok baju,pastikan yang diperlukan setiap hari bergosok,
  • 09) sidai dan angkat baju,
  • 10) urut badan suami,
  • 11) masak sedap, jangan terlebih masin atau manis,
  • 12) basuh pinggan, tidak mahu pinggan penuh di sinki,
  • 13) sapu dan buang sampah,tidak mahu ada bau busuk kerana sampah,
  • 14) kemas rumah agar ruang tamu, bilik dan rumah sentiasa bersih dan tersusun,
  • 15) cuci tandas,tidak mahu 'geli' ke tandas berbau,
  • 16) tangani karenah anak dengan baik
  • 17) ajar anak ngaji
  • 18) tak membebel,
  • 19) tak mahu dengar anak menangis dan harap isteri berperanan, cept bertindak,
  • 20) tak muncung dan lain-lain

Menuntut perkara di atas dan pada masa yang sama menyuruh isteri kerja adalah bertentangan dengan fitrah yang ditentukan oleh Allah kepada wanita. Adalah tidak adil sama sekali bagi seorang suami 'demand' hal sedemikian untuk disempurnakan oleh isteri dalam masa yang sama diharapkan income isteri untuk pembiayaan rumah dan kereta dan barang dapur.

Jika suami ingin isteri membantu ekonomi (yang sepatutnya tanggungjawab utama sang suami), maka sebahagian senarai kerja di atas patut di ambil alih oleh suami sebagai timbal balik kepada jasa isteri itu. Jika tidak mahu, mereka perlu mengambil pembantu rumah yang boleh diharap 'cover' sebahagian kerja-kerja teknikal tadi.

Kesimpulannya, suami yang bekerja perlu berilmu cara mengawal rumah tangga dan anak-anak akibat isteri bekerja. Sebarang kekurangan dalam rumah tangga akibat kedua-duanya bekerja adalah di bawah tanggungjawab suami. Jangan salahkan isteri yang bekerja sebagai gagal melaksanakan tangunggjawab di rumah, kerana suami yang 'beri' dan 'minta' isterinya bekerja from the very begining atas sebab-sebab yang disebutkan di atas.

Justeru, bagi saya suami kena kontrol jenis kerja isteri, tempoh masa, suasana sekeliling isteri, jika kecemasan bagaimana, keletihan isteri yang bekerja ini setakat mana, apakah perkaar yang terpaksa dikorbankan disebabkan kerja isteri dan lain-lain.

Tatkala itu, suami perlu cari apakah jalan penyelesaiannya terbaik. Panjang ceritanya ini , ringkasannya, suami must be a good planner, manager and he is just like a CEO.

Akhirnya ; saudari menyebut , isteri terpaksa 'turun padang' demi keteguhan ekonomi rumah tangga. Soalan saya, mana yang lebih penting "keteguhan ekonomi" atau "keteguhan hubungan rumahtangga" ?

Ada orang, rumah dah ada cuma kecil sedikit..cuma nak di tambah 'teguh'kan dengan membeli yang lebih beasr, kerana itu perlukan isteri bekerja??? kereta dah mampu beli VIVA, cuma untuk 'keteguhan ekonomi' iaitu beli Camry, isteri bekerja. Apakah tanda aras keteguhan ekonomi?. Sampai bila mampu tercapai? akhirnya kebahagian rumahtangga tergadai dan bercerai kerana asyik mencari 'keteguhan ekonomi'. Wallahu'alam.

Sekian,

Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/

so, apa pendapat kawan2x?i work because i want to give the best for my kids...and furthermore, it is such a waste..when ur parents spent lot of money for ur education..and end up...u do nothing with ur diploma or degree or whatever it is....bagi family yang kurang berada mcm saya nih dan berasal dari kampung...it's lucky for me that my parents were really concern about education.....study really hard...and got the degree and a gud job...so, i had a good life with my family...sebenarnya, x semestinya si suami kena bergaji tinggi baru si isteri x payah bekerja...it's depend on how they choose the life to live with...kalau dah semua benda nak yang high class or mahal...of course la si isteri kena tolong si suami..which is bekerja la...kalau they choose to live with a low profile life....then, may be gaji yang sederhana tu dah cukup bg diorg...so, fikir2xkan lah.....

'MARY KAY CONTEST'.


Dok surf the net pasal produk Mary Kay...then tetiba jumpa this blog yang jual produk
Mary Kay n kebetulan adakan contest....so, sesape yang nak join...bleh KLIK HERE
senang je syarat penyertaannya....
anyway...apa yang saya tahu pasal Mary Kay nih???
setelah penat membaca...apa yang dapat disimpulkan...Produk Mary Kay merupakan produk kecantikan yg datang dr Dallas US. Produk MK in terdiri daripada set penjagaan kulit, set penjagaan badan, Set Make-up dan byk lagi. For your info, this product has been in the market for 44 yrs....wow!!lamanye.... they also have their own lab and they
did their own research for the product....erm...rasanya produk lain ade ke lab sendiri utk buat research ekk??anyway, yang paling best pasal product nih...they have MONEY BACK GUARANTEE bagi pelanggan yang tak puas hati dengan produk mereka...so,meaning that..Mary Kay memang
suatu produk yang berkualiti tinggi dan menjaga kebajikan pembeli dengan program tersebut....erm..mesti readers tertanya2x.....apa bahan yang digunakan dalam produk MARY KAY nih???jawapannya ialah....mereka menggunakan pati tumbuhan semulajadi...contohnya....pati bunga raya, pati bunga beech, kacang hazel, delima dan banyak lagi la.....kat bawah ni contoh produk daripada MARY KAY...

Set Make-Up...cantik kan color2x yang diorg ada...:)

Set Time Wise -

Set Botanical

Set MelaCep

so,produk yang saya nak sangat ialah Set TimeWise l..sebabnya..
saya nak kulit saya lebih muda dari usia sebenar..yelah...dah masuk 30-an..
hopefully kulitku masih seperti 20-an...tidak berkedut dan berseri2x.....
untuk makluman, saya dapat tahu mengenai produk Mary Kay melalui
website Wanitamelayu.com
so, rasanya sume syarat dah saya penuhi..hopefully kalau rezeki..bleh le menang...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...