Please Click Here!!!TQ

Saturday, November 6, 2010

Suami Isteri Kerja : Suatu Pandangan

soalannya yang dikemukakan panjang sket...so, dipendekkan....soalan yang ditanya ialah pendapat UZAR tentang lelaki yang meletakkan syarat agar si isteri bekerja walhal si isteri sepatutnya mendidik anak2x di rumah.so, kat bawah ini adalah pendapat daripada UZAR mengenai seoalan tersebut:

Jika isteri bekerja dengan tujuan membantu ekonomi keluarga dan pada masa yang sama, suami juga bekerja, sudah tentu ia adalah harus selagi menjaga tatasusila Islam semasa di tempat kerja dan juga mampu melaksanakan kewajibannya sebagai ibu dan isteri.

Jika terdapat mana-mana bakal suami membuat syarat demikian, bagi saya ia masih boleh diterima jika : -

a) kedua-dua mereka mempunyai 'planning' sebaiknya maksud saya ia adalah bagi tempoh beberapa tahun awal selepas kahwin disebabkan kos hidup yang tinggi bagi pasangan berkahwin, dan pasangan masih muda.

b) bertujuan membantu suami atau keluarga di kampung yang benar-benar terdesak.

c) berbentuk 'temporary' sementara tiada anak sebagai persiapan ekonomi untuk beranak pinak dalam keadaan yang lebih selesa.

d) memberikan isteri pengalaman kerja di peringkat awal agar jika sesuatu berlaku kepada suami, isteri sudah berpengalaman, boleh dan mampu berdikari dengan lebih berkesan.

e) menamatkan perjanjian kerja dengan majikan atau kerajaan akibat perjanjian biasiswa dahulu.

Adapun, menjadikannya syarat seperti 'syarat yang paling utama' serta mengharapkan isteri untuk terus membantu selama-lamanya, bagi saya secara peribadi ia sedikit sebanyak mendedahkan kelemahan sang suami. Saya yakin mesti ramai suami dan sebahagian isteri yang tidak berpuas hati dengan kenyataan seperti ini, terpulang.

Cuma fikir semula sebelum bantah secara total. Bagi saya apapun hakikat dan realiti di hadapan anda, menyuruh atau mengharap isteri bekerja dan pada masa yang sama mengharap isteri :

 • 01) didik anak dengan hebat dan berkesan
 • 02) layan suami dengan baik,
 • 03) senyum melebar setiap kali bertemu suami yang 'penat' bila balik,
 • 04) tempat suami mengadu masalah dan dapatkan sokongan,
 • 05) memberikan buah fikiran yang baik kepada suami yang buntu di tempat kerja
 • 06) untuk in-charge untuk menjaga berak kencing anak,
 • 07) basuh baju, pastikan baju bersih tersedia,
 • 08) gosok baju,pastikan yang diperlukan setiap hari bergosok,
 • 09) sidai dan angkat baju,
 • 10) urut badan suami,
 • 11) masak sedap, jangan terlebih masin atau manis,
 • 12) basuh pinggan, tidak mahu pinggan penuh di sinki,
 • 13) sapu dan buang sampah,tidak mahu ada bau busuk kerana sampah,
 • 14) kemas rumah agar ruang tamu, bilik dan rumah sentiasa bersih dan tersusun,
 • 15) cuci tandas,tidak mahu 'geli' ke tandas berbau,
 • 16) tangani karenah anak dengan baik
 • 17) ajar anak ngaji
 • 18) tak membebel,
 • 19) tak mahu dengar anak menangis dan harap isteri berperanan, cept bertindak,
 • 20) tak muncung dan lain-lain

Menuntut perkara di atas dan pada masa yang sama menyuruh isteri kerja adalah bertentangan dengan fitrah yang ditentukan oleh Allah kepada wanita. Adalah tidak adil sama sekali bagi seorang suami 'demand' hal sedemikian untuk disempurnakan oleh isteri dalam masa yang sama diharapkan income isteri untuk pembiayaan rumah dan kereta dan barang dapur.

Jika suami ingin isteri membantu ekonomi (yang sepatutnya tanggungjawab utama sang suami), maka sebahagian senarai kerja di atas patut di ambil alih oleh suami sebagai timbal balik kepada jasa isteri itu. Jika tidak mahu, mereka perlu mengambil pembantu rumah yang boleh diharap 'cover' sebahagian kerja-kerja teknikal tadi.

Kesimpulannya, suami yang bekerja perlu berilmu cara mengawal rumah tangga dan anak-anak akibat isteri bekerja. Sebarang kekurangan dalam rumah tangga akibat kedua-duanya bekerja adalah di bawah tanggungjawab suami. Jangan salahkan isteri yang bekerja sebagai gagal melaksanakan tangunggjawab di rumah, kerana suami yang 'beri' dan 'minta' isterinya bekerja from the very begining atas sebab-sebab yang disebutkan di atas.

Justeru, bagi saya suami kena kontrol jenis kerja isteri, tempoh masa, suasana sekeliling isteri, jika kecemasan bagaimana, keletihan isteri yang bekerja ini setakat mana, apakah perkaar yang terpaksa dikorbankan disebabkan kerja isteri dan lain-lain.

Tatkala itu, suami perlu cari apakah jalan penyelesaiannya terbaik. Panjang ceritanya ini , ringkasannya, suami must be a good planner, manager and he is just like a CEO.

Akhirnya ; saudari menyebut , isteri terpaksa 'turun padang' demi keteguhan ekonomi rumah tangga. Soalan saya, mana yang lebih penting "keteguhan ekonomi" atau "keteguhan hubungan rumahtangga" ?

Ada orang, rumah dah ada cuma kecil sedikit..cuma nak di tambah 'teguh'kan dengan membeli yang lebih beasr, kerana itu perlukan isteri bekerja??? kereta dah mampu beli VIVA, cuma untuk 'keteguhan ekonomi' iaitu beli Camry, isteri bekerja. Apakah tanda aras keteguhan ekonomi?. Sampai bila mampu tercapai? akhirnya kebahagian rumahtangga tergadai dan bercerai kerana asyik mencari 'keteguhan ekonomi'. Wallahu'alam.

Sekian,

Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/

so, apa pendapat kawan2x?i work because i want to give the best for my kids...and furthermore, it is such a waste..when ur parents spent lot of money for ur education..and end up...u do nothing with ur diploma or degree or whatever it is....bagi family yang kurang berada mcm saya nih dan berasal dari kampung...it's lucky for me that my parents were really concern about education.....study really hard...and got the degree and a gud job...so, i had a good life with my family...sebenarnya, x semestinya si suami kena bergaji tinggi baru si isteri x payah bekerja...it's depend on how they choose the life to live with...kalau dah semua benda nak yang high class or mahal...of course la si isteri kena tolong si suami..which is bekerja la...kalau they choose to live with a low profile life....then, may be gaji yang sederhana tu dah cukup bg diorg...so, fikir2xkan lah.....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...